BIND 3: Det tredje øje

Se anmeldelser af albummet


Et delt København
Et trafikkort over København på tysk? Inddelt i zoner som Berlin efter krigen? Hvordan er Sydhavn station lige pludselig blevet til "Kejser Hirohito Plads" og Svanemøllen til "Göring Allé"? Hvorfor løber metroen lige pludselig, som den burde, nemlig under Nørrebrogade, Vesterbrogade, Østerbrogade og Amagerbrogade? Og en station, der hedder "Alhambra"? Eksisterer den gamle forlystelsespark stadig? Og hvad er der sket med Tivoli?
Sted: Danmarks hovedstad sidst i halvfemserne. Den Anden Verdenskrig ligger halvtreds år tilbage, men København er stadig delt i tre besættelseszoner af krigens sejrherrer, Tyskland, Italien og Japan. I denne verden må Clement alliere sig med en utraditionel makker for at få sin mobile dimensionstransformator (den nu grønlakerede Nimbus 1980) tilbage, efter at den er blevet stjålet af den passionerede bilsamler, mafiabossen Don Giacomo. Med blandede følelser begiver dimensionsdetektiven sig ind i den japanske zone for at kontakte yakuzaen ...

Berlin og Hongkong i ét

Den verden, Det tredje øje foregår i, udskiller sig fra vores under Den Anden Verdenskrig. Hitler vælger klogeligt ikke at angribe Sovjet, og Aksemagterne Tyskland, Italien og Japan formår derved bl.a. at beholde deres erobringer i Europa. Ved afslutningen af krigen skal disse lande "dele rovet ligeligt", og en del af denne aftale bliver, at København deles mellem de tre og kommer til at fungere som østersøhavn for italienere og japanere.

Siden er de tre lande blevet uenige og derefter fjendtligt stemte, og zoneinddelingen resulterer i mure à la Berlin. Fredsaftalen løber i 50 år, og på det tidspunkt, hvor albummet foregår, skal København á la Hongkong leveres tilbage til Danmark. Landet er efter krigen en nazistisk lydstat med Jelling som regeringsby, valgt ud fra typisk nazi-romantisering af vikingetiden. Det er ikke alle københavnere, der ser frem til genforeningen, og Joe, den herreløse samurai, der hjælper Clement og Pippi i Det tredje øje, lever af at hjælpe københavnere med at flygte til Sverige. I lang tid var albummets arbejdstitel "Den Tredje Zone". De respektive zoners gangsterorganisationers opgør om magten i det genforenede København og genforeningsgallaen på det Kongelige Teater er rammen om den hæsblæsende historie.

Musikalsk genforening

Et tidligt udkast til Giancarlo Barzinis berømte plakat

Gallaforestillingen på Det Kongelige er en opførelse af den italienske opera Madama Butterfly, der foregår i Japan, og i aksemagt-trenighedens hellige navn har instruktøren Hannelore Diesel taget sig den frihed at gøre løjtnant Pinkerton til nazitysk flådeofficer.

Opførelsen er en international begivenhed, der vækker opmærksomhed over hele verden. Her ses en plakat på Manhattan, New York. Fra JSA #29. Copyright DC Comics.

En starut ved navn Joe
Den herreløse samurai Joe, som hjælper Clement og Pippierne i det tredelte København, er en stor fan af den italienske filminstruktør Sergio Leone, der fornyede westerngenren med mesterværket "En nævefuld dollars", som en billig japansk efterligner ved navn Akira Kurosawa kort efter skamløst kopierede med makværket "Yojimbo".

Joes store idol er den tyske skuespiller Klaus Osterwald, som under kunstnernavnet Clint Eastwood udødeliggjorde den ponchoklædte, cerutrygende figur af samme navn i Sergio Leones to første westerns.
I Sergio Leones tredje western, "Den gode, den onde og den grusomme", blev Osterwald dog i denne dimension afløst af det italienske makkerpar Mario Girotti og Carlo Pedersoli, hvis dimensionstvillinger i vores verden har indspillet en række westerns under kunstnernavnene Terence Hill og Bud Spencer.
Adolf til hest
En rytterstatue af Hitler foran Christiansborg? Ja, man tror jo, det er løgn, men Det Tredje Riges diktator blev faktisk foreviget i olie som gralsridder i sine velmagtsdage, og billedet brugtes som udgangspunkt for statuen, der var en gave til den tyske kommandant i København fra den nu afdøde danske rigskansler Ole Bjørn Kraft som tak for tilbageerobringen af de nordatlantiske kolonier.

En hård fødsel

At albummet har været længe undervejs, bevidnes af nedenstående skitser, som Ole Comoll Christensen lavede i Scala-biografernes café allerede i oktober 1989 - med kuglepen på bagsiden af nogle udgiftsbilag:

Hold øje med denne side, som i den kommende tid vil blive suppleret med nye og interessante oplysninger om DET TREDJE ØJEs verden!
Denne side redigeres af Niels Søndergaard og er senest blevet opdateret den 5. april 2010