Det tredje album er blevet yderst positivt modtaget af anmelderne


Ekstra Bladet:

*****
(5 af 6 stjerner)

Tredje Bind i Comoll Christensen Og Søndergaards serie om dimensionsdetektiven Clement Skunk Petersen er mindst lige så godt som de to første - ja, måske endda en anelse bedre, og det siger en hel del. Detektiven Clement er gået galt i dimensionerne, og denne gang er han landet i en dimension, hvor aksemagterne vandt anden verdenskrig, og København er blevet delt op mellem de tre sejrherrer, så der findes en japansk, en tysk og en italiensk zone. Historien er både sjov og spændende og spækket med små vittigheder, som viser, at forfatterne kan deres lokal- og verdenshistorie. Det kan denne anmelder jo også, for ellers havde han ikke fået øje på vittighederne, vel? Det er en god tegneserie, der får læseren til at føle sig klog. Jeg synes bare, at der er for længe mellem udgivelserne om dimensionsdetektiven.

Lektørudtalelse (Dansk Biblioteks Center):

Det er længe siden at forrige bind (Den anden præsident, 1993) udkom i denne underfundige og begavede satiriske tegneserie. Hovedpersonen er den danske privatdetektiv Clement Skunk-Petersen, der er i stand til at bevæge sig imellem forskellige parallelverdener. Sammen med to kvindelige bekendte fra to andre alternativverdener er han ankommet til et Danmark, hvor magten efter 2. Verdenskrig er blevet delt mellem de sejrende aksemagter: Nazi-Tyskland, Japan og Italien. Tekstforfatterne Niels Søndergaard og Ole Comoll Christensen har morsomt og begavet forstået at udnytte de muligheder, der ligger i konceptet til at komme med satiriske hentydninger til nutidens Danmark. Det er specielt København, der i dette album danner kulisserne til en forvekslingskomedie i gangsterregie. Ole Comoll Christensens tegninger i fransk/belgisk "new wave-stil" er fantastisk flotte og funktionelle og er af internationalt tilsnit. Det intellektuelle og satiriske niveau samt en del afhuggede hoveder gør, at albummet primært henvender sig til voksne lånere.

Vera Jensen

   

Strip! (tidsskrift om tegneserier):

(4 af 5 talebobler)

Det er otte år siden Dimensionsdetektven 2 udkom. Nu kommer så 3eren, og der er uundgåeligt sket ting og sager. Ole Comoll Christensen har udgivet et par undergrundsalbum i mellemtiden, og hans tegnestil er, især i persontegningen, løs og ganske langt fra den meget kontrollerede streg i "Den anden præsident" (ja, titlerne i serien spiller bevidst på kronologien). Om det er en fordel eller en ulempe skal jeg ikke begive mig ud i en bedømmelse af her, for begge dele fungerer glimrende. Men sammenligner man de to album får man fornemmelsen af, at en ny tegner har taget over. Og så kan man jo håbe på at det er én, der kan være medvirkende til at sætte udgivelsesfrekvensen for denne glimrende serie lidt i vejret.

Historien finder denne gang sted i en dimension, hvor aksemagterne vandt Anden Verdenskrig og efterfølgende delte København imellem sig. Japanerne har således den indre by fra Storkespringvandet og op forbi Tivoli, mens italienerne har Christianshavn og Amager. Tyskerne residerer på Christiansborg, med en rytterstatue af Hitler på slotspladsen.

Provinsboer der ikke kender København lades i stikken, hvilket er lidt er synd, da de meget gennemførte beskrivelser af byen i de forskellige udgaver afgjort er en af seriens største forcer. Men Niels Søndergaards spændende og originalt tænkte historier trækker bestemt også op. Lad så gå med at hvert album tilsyneladende skal starte med et resumé af den lidt specielle situation, vore hovedpersoner Clement Skunk-Petersen og hans to følgesvende Pippi og Pippi (fra hver sin dimension) befinder sig i. De kan nemlig ikke komme hjem til deres egne dimensioner og opsøger hver gang deres lokale alter egoer, som hver gang hjælper dem.


Geek Culture:

****
(4 af 6 stjerner)

Se anmeldelsen her

Denne gang er det nu så som så med hjælpen. Den lokale Clement sender uden videre forklaring vores egen Clement og Pippi til en fødselsdagsfest, så han selv får fred til at lægge an på den anden Pippi. Da fødselsdagsgaven indeholder en bombe, og modtageren er den lokale godfather, er der lagt i kakkelovnen til en række hæsblæsende jagter gennem et meget eksotisk København, hvor mafiosi på vespaer afløses af samuraier på rulleskøjter. Historiens klimaks finder sted på det kongelige teater, for undervejs viser det sig, at den lokale Clement minsandten er operasanger. Den finurlige historie udvikler sig som et klassisk gangsteropgør mellem de lokale afdelinger af mafiaen og yakuzaen, med tyskerne på sidelinjen og en vaskeægte ronin som joker. Men uanset hvor indviklet intrigen bliver, taber Niels Søndergaard aldrig tråden. Alt i dette album er gennemarbejdet til mindste detalje, og "Det tredje øje" er faktisk lige så god ved anden gennemlæsning, da man her kan nyde de mange detaljer, både i historien og tegningerne. Denne lille perle kan anbefales varmt, på linje med de øvrige album i serien. Til slut en lille bøn til de herrer Christensen og Søndergaard: Lad os nu ikke vente otte år på det næste album. Capiche?

Lasse Holm

 

 


Se Troldspejlets præsentation af albummet her
(det kræver, at du har Windows Media Player installeret og en hurtig internetforbindelse.)

© DR 2001

Hvis du har en langsom forbindelse, så download en zippet fil her (2,4 mb)
og afspil den fra din egen computer.


TitleVisions forside

Ole Comolls hjemmeside

web statistics


Denne side redigeres af Niels Søndergaard og er senest blevet opdateret den 2. april 2002